Perşembe , Kasım 21 2024

Kıl Dönmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bu yazımızda sizlere kıl dönmesi yani pilonidal sinüsün nasıl tedavi edildiğinden bahsedeceğiz. Kıl dönmesinin tam anlamıyla tedavi edilmesi için kılların kendisini saran kapsül ile birlikte vücuttan tahliye edilmesi gerekir. Aksi takdirde çok kısa sürede tekrarlar. Tedavi için şimdiye kadar 40 dan fazla teknik geliştirilmiştir. Bunlardan 15i halihazırda kullanılmaktadır. Kıl yumaklarının tahliyesi için geliştirilen teknikler çağdaş ve klasik yöntemler olarak ikiye ayrılmaktadır.

Klasik Kıl Dönmesi Ameliyatları

Klasik yöntemlerde çağdaş yöntemlerden daha fazla doku kesilir. Bu nedenle sağlıklı dokularda zarar görür. Ayrıca kesi fazla olduğu için hasta konforu düşük iyileşme süreci uzundur.

Açık Bırakma Tekniği

Bu teknikte kıl dönmesinin olduğu alan kendisini çevreleyen dokularla birlikte genişçe kesilerek çıkarılır. Ve dokunun süreç içerisinde kendi kendine dolması beklenir. Açık yara olmasından dolayı 3-6 ay arası pansuman gerekebilir. Ayrıca açık yara olduğu için iltihap ve iltihaba bağlı olarak akıntı ve kötü koku oluşur. İyileşme süreci hasta açısından sancılı bir süreçtir. Yara büyük ölçüde 1 ay içerisinde iyileşse bile tamamen kapanması 6 ayı bulabilir.

İyileşme sürecinin uzun olması, hasta konforunun düşük olması, hastanın sosyal hayatından ve iş hayatından geri kalması, işlem sonrasında oldukça büyük bir iz kalmasından dolayı tavsiye edilen bir yöntem değildir. Özellikle çağdaş yöntemlerin geliştirilmesinden sonra bu tekniğin uygulanması akıllıca olmayacaktır.

Aşağıdaki görselde açık bırakma tekniğinde ne kadar alanda ve ne tür bir kesi yapıldığı görülmektedir.

kıl dönmesi ameliyatı

Flap Ameliyatı

Flap ameliyatında amaç kıl dönmesinin kesilerek çıkarılması sonrasında yanlardan sağlıklı ve kılsız doku getirilerek dikilmesidir. Bölge kılsız ve sağlıklı doku dikilmesi sayesinde tekrar ihtimali azdır. Ancak çağdaş yöntemlerle kıyaslandığında hasta konforu daha düşük çr uygulaması daha zorlu bir operasyondur.

Kesi miktarı çok olmasından dolayı narkoz altında uygulanır. Bu nedenle klinik ortamında uygulanamaz. Yataklı hastane ortamı gerekmektedir. Ameliyattan sonra kesi yapılan alanda yara açılabilir. Ayrıca ameliyat sonrasında bir müddet zorunlu yatış pozisyonunda yatılması gerekmektedir.

Meşakkatli bir ameliyattır uygulanması 40-45 dakika sürmektedir. İşlem sonrası dönemde hasta için zorlu bir süreçtir. Ortalama 10-15 gün iş ve sosyal yaşa kaybına neden olur.

Yukarıdaki görsel de Flap ameliyatı sonrası görülmektedir. Kesi ve dikiş fazla olduğu için ameliyat sonrasında büyük çaplı bir iz kalmaktadır.

Bunlar klasik yöntemlerden ikisidir. Genelinde mantık aynıdır. Uygulamasında küçük farklar bulunmaktadır. Kesi miktarları fazla olmasından dolayı ve hasta açısından zorlu işlemler olmasından dolayı tavsiye edilmezler.

Çağdaş Kıl Dönmesi Ameliyatları

Çağdaş yöntemlerde kesi miktarı minimaldir. Hasta konforu da yüksektir. Bu nedenle klasik yöntemler yerine çağdaş yöntemlerin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.

Bascom Ameliyatı

Klasik yöntemlere alternatif olarak geliştirilmiş bir tekniktir. Kesi miktarı klasik uygulamalara göre oldukça azdır. Bu sayede diğer yöntemlere göre pek çok üstünlüğü bulunmaktadır.

Avantajları

  • Kesi miktarı az olduğu için iz de azdır.
  • Klasik uygulamalara göre hasta açısından daha pratik bir yöntemdir. iltihap gelişme riski oldukça azdır.
  • İş gücü kaybına neden olmaz.
  • 10-15 dakika gibi bir sürede bölgesel uyuşturma ile uygulanabilir.
  • Hastane yatışına gerek duyulmaz.
  • Kanama riski yok denecek kadar azdır.
  • İşlem sonrası ağrı kesici almayı gerektirmeyecek düzeyde ağrı yaşanmaktadır.

Dezavantajları

Uygulayan doktor sayısı sınırlıdır. Daha çok yenilikleri ve çağdaşa ameliyatları takip eden doktorlar tarafından uygulanmaktadır.

Çok ilerlemiş vakıalarda uygulanamamaktadır. Bascom gibi çağdaş ameliyatlarla tedavi olmak isteyen hastalar tedavisini ertelemeden en kısa sürede doktora başvurmalıdır.

Micro Sinüsektomi

Çağdaş teknikler arasında en güncel olanıdır. Bascom tekniğinin güncellenmiş ve daha az kesi ile yapılan hali olarak tanımlanabilir.

2*2 alanda küçük bir kesi ile 10 dakika kadar kısa bir sürede bölgesel uyuşturma ile yapılabilir. Hastane ortamına ihtiyaç duyulmadan klinik ortamında kolaylıkla uygulanabilir. Kesinin küçük olması sayesinde belli belirsiz bir iz kalır.

Ameliyattan sonra 10 -15 dakika dinlenen hasta gündelik yaşantısına dönebilir. Avantajları bascom ile aynıdır. Hatta bascomdan daha az kesi olması sayesinde hasta konforu daha yüksektir.

Kıl dönmesi kapsülünün çıkarılması sayesinde tekrar riski oldukça azdır. İşlem sonrası kesi yapılan alana emilebilir dikiş atılır. Bu sayede işlem sonrası pansuman vs gibi özel bakıma ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca emilebilir dikiş sayesinde dikişlerin alınması gibi ek uygulamalara gerek kalmaz.

Yazımızda Kıl dönmesi ameliyatlarını aktarmaya çalıştık. Aşağıdaki video izlenirse anlatılanlar daha net anlaşılacaktır.

Ameliyat Proktoloji Uzmanları Tarafından Yapılır!

Kıl dönmesi ameliyatları genel cerrahlar tarafından yapılmaktadır. Proktoloji genel cerrahinin makat bölgesi hastalıkları ile ilgilenen alt branşıdır. Özel olarak bu alana yoğunlaşan genel cerrahlar güncel tedaviler hakkında daha bilgilidir. Bu nedenle doktor tercih edilirken proktoloji uzmanı olması faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.